Herbaklub

„ A mai kor emberének teljes értékû táplálkozása a fokozott Igénybe vétel és az ételek minõsége miatt táplálék kiegészítõk nélkül nem biztosított.” prof. Halmy László

 Az elhízásról


A túlsúly és az elhízás a XXI. század egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer, az elhízottaknál már háromszor gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál. Magyarországon

a felnőtt lakosság 37%-a túlsúlyos, 23%-a elhízott. Az elhízott felnőttek arányának növekedése mellett az utóbbi időben emelkedett a túlsúlyos gyermekek és fiatalok aránya is Az elhízás oka túlnyomórészt a helytelen életmód és táplálkozás. A mozgásszegény életmód mellett a magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása is elhízáshoz vezet. Kövér fiú



Elhízás és reklám
A gyerekeknek szóló hirdetések túlnyomó többsége "egészségtelen" élelmiszert reklámoz, vagyis olyan élelmiszereket, amelyeknek magas a zsír-, cukor vagy sótartalmuk és alacsony a nélkülözhetetlen nyomelemek, vitaminok és más egészséges étrendben fontos szerepet játszó anyagok mennyisége. Mindezen hatások - a szülők által alig követhetően - nem csak a TV-ben, hanem az iskolákban, óvodákban, a gyermekek újságjaiban is károsan befolyásolják a fiatal korosztályt. A gyermekeket célzó egészségtelen ételek reklámozásának elterjedtsége országonként változik. Az egészségtelen ételek gyermekeket célzó TV reklámjainak aránya Olaszországban 49 %, míg Dániában és az Egyesült Királyságban közel 100 %.

Élelmiszerreklámok aránya Magyarországon



A Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában végzett nemzetközi vizsgálat aggasztó tényeket rögzített. A felmérés szerint a TV-ben sugárzott élelmiszer reklámok túlnyomó része ellentétes az étrendi ajánlásokkal. A reklámozott élelmiszerekben a cukor, só és zsírtartalom igen magas.

Tápanyagprofilok
A tápanyagprofilok információt nyújtanak a fogyasztók számára az élelmiszerek cukor-, nátrium-/só-, telítettzsír-, transzzsírsav-tartalmáról és az élelmiszerekben található egyéb tápanyagokról (vitaminok, ásványi anyagok és rostok). Az egyes élelmiszer kategóriákra, mint üdítőitalok, joghurtok, húsáruk, kenyérfélék, stb. különböző tápanyagprofilok érvényesek, melyek a legfontosabb összetevők arányát írják elő. A tápanyagprofilok kialakítása az Európai Bizottság feladata.

Miért veszélyes a gyermekkori elhízás? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az elhízás a leggyakoribb nem fertőző krónikus betegség. Az elhízás számos kórfolyamat kiváltója, a szív- és érbetegségek önálló kockázati tényezője. A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer, az elhízottaknál már háromszor gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál. Közismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek a halálozás leggyakoribb okai.

Az elhízás gyakorisága folyamatosan növekszik, a fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Magyarországon a felnőtt lakosság 37%-a túlsúlyos, 23%-a elhízott. Az elhízott felnőttek arányának növekedése mellett az utóbbi időben emelkedett a túlsúlyos gyermekek és fiatalok aránya is!Az elhízás okai túlnyomórészt a helytelen életmódban és táplálkozásban keresendők. A mozgásszegény életmód mellett a magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása is elhízáshoz vezethet. Rossz irányba befolyásolják szokásainkat a reklámok is. A gyermekeknek szóló reklámok legnagyobb része az egészséges étrendi ajánlásban nem, vagy csak minimális mennyiségben engedélyezett élelmiszereket ajánl. Mindezen hatások - a szülők által alig követhetően - nem csak a TV-ben, hanem az iskolákban, óvodákban, a gyermekek újságjaiban is károsan befolyásolják a fiatal korosztályt.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány ezért fellép a gyermekeknek szóló élelmiszer-reklámozás olyan szabályozásáért, ami korlátok közé szorítja a magas cukor, só és zsírtartalmú ételek hírdetését.
Támogatjuk az iskolai konyhákon és büfékben olyan kínálat kialakítását, ami a gyerekek egészséges fejlődését segíti elő.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 3
Heti: 7
Havi: 89
Össz.: 18 646

Látogatottság növelés
Oldal: Gyermekek védelmében
Herbaklub - © 2008 - 2024 - herbaklub.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »